Właściwości wody demineralizowanej: czystość, twardość, pH
Twardość wody określa się przez sumaryczną zawartość jonów wapnia i magnezu. W przypadku wody demineralizowanej, która jest ich pozbawiona, twardość wynosi zero. Woda demineralizowana jest całkowicie miękka.
Woda demineralizowana ma również neutralne pH, jego odczyn wynosi około 7,0. Oznacza to, że w idealnej sytuacji jest ona obojętna chemicznie. Jednak gdy woda demineralizowana ma kontakt z powietrzem, absorbuje ona dwutlenek węgla i powstaje kwas węglowy, które może minimalnie zmienić pH cieczy.
Woda demineralizowana jest również bardzo czysta, ponieważ proces jej produkcji, oprócz soli mineralnych usuwa również większość zanieczyszczeń, takich jak pestycydy, związki organiczne i nieorganiczne, bakterie i wirusy.
Jak powstaje woda redestylowana?
Woda redestylowana, nazywana także ultraczystą wodą, powstaje przez proces kilkukrotnej destylacji wody wcześniej destylowanej. Proces ten usuwa z wody większość zanieczyszczeń. W efekcie uzyskiwana jest woda oczyszczona do tego stopnia, że może być stosowana w restrykcyjnych gałęziach przemysłu farmaceutycznego, elektronicznego, czy w laboratoriach, gdzie nawet niewielkie zanieczyszczenia mogą zniekształcić wyniki badań.